Doświadczony detektyw sopot to gwarancja sukcesu To jest przepis na pizze doskonałą. Sprawdzony przepis na gofry znajdziesz u nas

Prosty przepis na sushi

  dodał : admin(05 sty 10)
  Komentarzy : 1

maki sushiHosomaki, czyli małe rolki sushi z jednym lub maksymalnie dwoma składnikami, to najprostszy przepis na sushi, od którego każdy domorosły sushi-master może zacząć swoją karierę. Na końcu przepisu przedstawiamy odnośniki do kolejnych, nieco trudniejszych specjałów kuchni japońskiej oraz artykułu, wyjaśniającego różnice pomiędzy poszczególnymi rodzajami sushi.

SKŁADNIKI

Na specjalnie ugotowany do sushi ryż :

  • 2 szklanki krótkoziarnistego ryżu (specjalny ryż do sushi lub włoski ryż arborio)
  • 2 i 1/4  szklanki wody
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki soli (opcjonalnie)
  • 50 ml octu ryżowego

Pozostałe składniki:

  • zielony ogórek
  • niewielki kawałek łososia, ryby maślanej lub paczka paluszków krabowych
  • 1 opakowanie prasowanych alg nori do zawijania
  • wasabi (japoński zielony chrzan) do przyprawiania i do podania
  • marynowany imbir do podania

Naczynia i narzędzia:

  • garnek z grubym dnem
  • miska duża na ryż
  • miseczka na wodę do maczania rąk
  • bambusowa mata
  • ostre noże różnej wielkości
  • deska do krojenia
  • talerzyki lub tacki, malutkie miseczki, pałeczki z podstawkami do podania.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Gotujemy ryż, według prostego przepisu na ryż do sushi,
  2. Po ugotowaniu, przekładamy ryż do osobnego naczynia,
  3. Czekamy aż ryż będzie miał temperaturę pokojową (nie wystawiamy na balkon, ani do lodówki, możemy jedynie wachlować),
  4. Zalewamy ryż przygotowaną wcześniej zalewą i dokładnie mieszamy całość,
  5. Bierzemy arkusz nori i przecinamy go na pół, wzdłuż dłużej części arkusza,
  6. Kładziemy cienką warstwę ryżu (najlepiej, żeby ryż prześwitywał), zostawiamy końce bez ryżu,
  7. Na środek kładziemy wąski pasek łososia (lub innej ryby) oraz ogórka pokrojonego wdłuż na bardzo wąskie paseczki – nadzienia nie może być zbyt dużo, aby nori się zamknęło
  8. Końcówki nori smarujemy wasabi – musi się kleić,
  9. Zawijamy nori w ten sposób, aby posmarowane wasabi końcówki zamknęły całość – możemy robić to matką lub rękoma,
  10. Kroimy uformowaną rolkę na 6 równych kawałeczków,
  11. Mamy gotowe nasze pierwsze sushi HOSO-MAKI!

maki sushi - hosomaki

PRZYDATNE INFORMACJE

  1. Żeby całość się trzymała, należy bardzo mocno ścisnąć nori, tak żeby ryż i składnik w środku były ubite.

Co dalej?

Jeżeli zainteresował Cię ten przepis i chcesz kontynuować eksperymenty z sushi i kuchnią japońską, zachęcamy do zapoznania się z kolejnymi przepisami oraz ciekawymi artykułami w naszym serwisie :

  • Rodzaje sushi – dla wszystkich początkujących i nie tylko, różne rodzaje sushi wraz ze zdjęciami – od teraz menu w barze nie będzie dla Ciebie bolączką,
  • Nigiri sushi z łososiem – klasyka gatunku, kuleczki ryżu z łososiem na wierzchu,
  • Philadelphia maki – uwielbiane przez nas rolki sushi z delikatnym serkiem Philadelphia,


Powiązane wpisy

  1. Skrócony przepis na ryż do sushi Tylko najważniejsze, dla przypomnienia: 2 szklanki ryżu 2 szklanki wody...
  2. Zwijanie temaki sushi – instrukcja Temaki sushi może być atrakcją przyjęcia, jeśli nauczymy się je...
  3. Futomaki – przepis podstawowy Szybki i prosty sposób na futomaki sushi z czterech powszechnie...
  4. Walentynkowe uramaki Niekoniecznie na Walentynki, może z okazji urodzin/imienin ukochanej/ukochanego można zrobić...
  5. Maki sushi z paluszkami krabowymi Składniki: 3 szklanki ryżu do sushi 3 szklanki wody 1-2...

1 Komentarz

Odwołania z innych stron...

  1. Walentynkowe sushi – serca z marchewki - sushi-online.pl