Sos teriyaki

  dodał : Muscat(20 lip 11)
  Komentarzy : 0

Sos teriyaki jest z założenia sosem czy też marynatą do ryb i mięs pieczonych (grillowanych) na węglu drzewnym. W warunkach domowych przyrządzamy takie potrawy na patelni, najlepiej grillowej, bez dodatku lub z minimalnym dodatkiem tłuszczu. Sos dodajemy później, lecz jest on integralną częścią potrawy.

Przepisów na sos teriyaki jest wiele, lecz jedynymi naprawdę niezbędnymi składnikami są sos sojowy, alkohol i substancja słodząca (cukier lub miód). Opcjonalnie dodaje się też imbir, rzadziej czosnek czy inne przyprawy. Zagęszczanie sosu powinno się odbywać przez jego odparowanie (redukcję), a nie w wyniku dodania skrobi jako substancji zagęszczającej – to nie kisiel! W handlu spotkać można gotowe sosy teriyaki, mętne i pozbawione klarowności właśnie przez dodatek mąki ziemniaczanej, skrobi kukurydzianej czy też mączki karobowej. Dlatego najlepiej przygotować go sobie samemu z dobrej jakości shoyu.

Poniżej znajdą Państwo przepis na sprawdzony, bardzo smaczny i łatwy do przyrządzenia sos teriyaki. Jeśli potrzebna jest większa jego ilość to składniki trzeba proporcjonalnie pomnożyć.

składniki:

  • 1 łyżka świeżego masła (opcjonalnie, jeśli sos ma być użyty do chudej ryby)
  • 3 łyżki sake (lub 2 łyżki wódki)
  • 2 łyżki japońskiego sosu sojowego (shoyu)
  • 1 łyżka mirin (lub białego wina)
  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego lub miodu
  • 1 łyżeczka drobno startego imbiru (lub 1/4 łyżeczki imbiru w proszku)
  • 1 utarty ząbek czosnku (opcjonalnie, raczej nie polecam)

akcesoria:

  • patelnia, na której smażyliśmy rybę lub mięso, pozbawiona jednak nadmiaru tłuszczu (jeśli jakiś pozostał, należy go odlać)
  • albo zamiast patelni –  niewielki rondelek
  • drewniana łyżka do mieszania
  • tarka do imbiru (i czosnku)
  • słoiczek lub buteleczka do przechowania większej ilości sosu

wykonanie:

  1. Podgrzewać wszystkie składniki sosu na patelni lub w rondelku postawionym na niewielkim płomieniu kuchenki. Stale mieszać aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Większe ilości będą wymagały nieco dłuższego gotowania.
  2. Jeśli przyrządzamy mięso, należy je usmażyć wcześniej na tej samej patelni, wyjąć i osączyć z nadmiaru tłuszczu. Następnie robimy sos, a po zgęstnieniu, wkładamy mięso z powrotem i podgrzewając dokładnie obtaczamy je w sosie.
  3. Jeśli ma to być ryba, po usmażeniu lepiej odłożyć ją w ciepłe miejsce, a potem oblać dokładnie zgęstniałym sosem teriyaki jako glazurą. Zbyt energiczne przewracanie ryby na patelni mogłoby ją pokruszyć na nieestetyczne kawałki.
  4. Jeśli sos ma być użyty do polewania sushi, zagęszczamy go trochę bardziej, do konsystencji miodu. Następnie studzimy i przelewamy do pojemniczka z wąskim otworkiem, żeby potem polewać sushi cienką strużką sosu.

sposób podania:

Mięsa i ryby w sosie teriyaki podajemy z ryżem, makaronem, ziemniakami i warzywami. Jeśli ma być w stylu japońskim, kładziemy je na osobnym półmisku, skąd każdy nabiera porcję do swojej miseczki lub kładziemy na przygotowane już porcje ryżu.

Gęstym teriyaki fantazyjnie polewamy ułożone na talerzykach maki-sushi lub california rolls.

uwagi:

  1. Należy unikać zbyt wielkiej ilości sosu teriyaki do mięsa czy ryby. Nie mają one w nim pływać, jak w gulaszu, a jedynie być nim glazurowane. Jeśli położymy je na porcjach ryżu, to ryż nie powinien nasiąkać zbyt mocno tym intensywnie smakującym sosem.
  2. Można spróbować włożyć mięso przed smażeniem do wymieszanych składników sosu teriyaki, traktując go jak marynatę. Alkohol z sosu powoduje, że mięso staje się delikatniejsze. Trzymamy w marynacie 20 – 30 minut. Następnie trzeba je odsączyć, usmażyć lub zgrillować, a pod koniec smażenia dodać sos, w którym się moczyło lub odparować go w rondelku i polać nim mięso już na talerzach. Nie polecam tego sposobu, bo nasiąknięte mięso ma tendencję do przypalania się!
  3. Zagęszczonym sosem teriyaki można, po wystudzeniu, napełnić wymyty pojemnik po keczupie z wąskim otworem. Przechowujemy go do 3 dni w lodówce i polewamy nim sushi w miarę potrzeby.

Powodzenia w kuchni!

Muscat



Powiązane wpisy

  1. Łosoś w glazurze teriyaki Tak przyrządzony łosoś jest przepyszny! Glazura wnika w strukturę ryby...
  2. Wieprzowina yakibuta składniki: 1/2 kg tłustej wieprzowiny (boczek, żeberka) biała część niedużego...
  3. Omlet Tamago Składniki 5 jajek (rozmiar S) Cukier Sól Jasny sos sojowy...
  4. Sos ponzu Podstawowym składnikiem sosu ponzu jest sok z owoców cytrusowych, w...
  5. Udka kurczaka marynowane i smażone – tori no karaage Bardzo prosta potrawa, której przygotowanie nie wymaga dużo czasu, a...