Przepisy na sushi

Dla nowicjuszy
Przepisy specjalnie dla początkujących sushi-masterów!
Specjały
Specjały kuchni japońskiej, używane przy sushi i nie tylko.
Maki sushi
Rolki sushi - ryż i dodatki zawinięte w arkusz nori lub inne opakowanie.
Nigiri sushi
Ryż ukształtowany w formę wrzeciona, a na nim interesujący nas składnik.
Uramaki
Odwrócone maki - z ryżem na wierzchu.
Sashimi
Świeża ryba lub owoce morza, podawane zazwyczaj w postaci kostki lub płatków.
Temaki
Zwane również "party sushi", ryż i składniki zwinięte w rożek z arkusza nori lub innego opakowania.
Chirashi
"Domowe sushi" - miseczka ryżu ugarnirowanego dodatkami.
Oshi
Sushi w kształcie prostopadłościanu, zduszane w drewnianej formie zwanej oshibako.
Gunkan
Sushi w kształcie łódek wypełnionych różnymi nadzieniami.
Tempura
Owoce morza, ryby i warzywa krótko smażone w głębokim tłuszczu.
Inne potrawy kuchni japońskiej
Dania japońskie znane na całym świecie i popularne w Japonii.
Zupy
Podstawa japońskiej kuchni - zdrowe i lekkie lub bardziej pożywne zupy na bazie bulionu.
Desery
Różnorodne słodycze przyrządzane z naturalnych składników.